Ιστοπαθολογία

 

Στο Τμήμα Ιστοπαθολογίας εκτελούνται:


 Α) Κλασικές ιστολογικές εξετάσεις:
  • Ιστολογικές εξετάσεις βιοπτικών δειγμάτων, παρακεντήσεων δια λεπτής βελόνης (FNA), και χειρουργικών παρασκευασμάτων όλων των οργάνων και ιστών.
  • Ανοσοϊστοχημεία και ανοσοφθορισμός βιοπτικών υλικών
Β) Ειδικές ιστολογικές εξετάσεις:
  • Εκτός της κλασικής κατεργασίας των ιστών, εκτελούνται ειδικές ιστοχημικές χρώσεις, όπως επίσης και in situ ανοσολογικές εξετάσεις (ανοσοϊστοχημεία, ανοσοφθορισμός) τομών παραφίνης και ψυκτικού, με σκοπό την πλήρη ταυτοποίηση των νόσων αλλά και τη μελέτη προγνωστικών και προβλεπτικών δεικτών σε κακοήθη νεοπλάσματα.
Γ) Μοριακή ανάλυση βιοπτικού υλικού:
  • Ο εγκλεισμένος σε παραφίνη ιστός μπορεί να διερευνηθεί από το τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής του κέντρου, αφού προηγουμένως, με βάση ιστολογικά κριτήρια, ο παθολογοανατόμος επιλέξει την ακριβή θέση για την μοριακή κατεργασία. Κλασικό παράδειγμα τέτοιας προσέγγισης αποτελεί η μοριακή ανίχνευση του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) σε βιοπτικά υλικά τραχήλου μήτρας, τα οποία έχουν προηγουμένως εξεταστεί παθολογοανατομικά και έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία αλλοιώσεων του HPV.
Δ) Ειδική διερεύνηση υλικού παλινδρόμου κυήσεως:
  • Εξειδικευμένη διερεύνηση επιτελείται σε υλικό απόξεσης ενδομητρίου ύστερα από παλινδρόμηση. Η προσέγγιση γίνεται με ανοσοϊστοχημική και ιστολογική μεθοδολογία, ενώ τα αποτελέσματα συνεκτιμώνται από τον παθολογοανατόμο επί τη βάσει του αναφερόμενου ιστορικού. Σκοπός είναι η απόδοση της παλινδρόμησης σε ανοσολογικά, χρωμοσωμικά, μολυσματικά ή θρομβοφιλικά αίτια, ή σε συνδυασμούς των ανωτέρω.

 

 

 

Yπεύθυνος Εργαστηρίου Ανοσολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας
Βασίλης Τσιλιβάκος, MD, PhD
Ιατρός Παθολογοανατόμος, Ανοσολόγος

 

 

Πρωτοπορία

Οι επιτυχίες του τμήματος διερεύνησης της γυναικείας και της ανδρικής υπογονιμότητας καθιέρωσαν από νωρίς το συγκεκριμένο ιατρείο και στην συνέχεια το γυναικολογικό ιατρείο του κέντρου.

Επικοινωνία

Λεωφόρος Μεσογείων 246 Χολαργός (παράδρομος Μεσογείων, πάνω από τράπεζα Πειραιώς, δίπλα στο μετρό Χολαργού)

2106544444, 2106981350, 2106981370, 2106981332, 2106981335
(fax) 2106996870

Search