Ύστερα από ωραία παιδικά και εφηβικά χρόνια, στην Ιατρική Σχολή, προσέγγισα μια επιστήμη που κατά την γνώμη μου ξεκινούσε από τη μέση. Έπρεπε να θυμάμαι πολλά πράγματα και να επαναλαμβάνω πολλές σελίδες παραδοχών, ταξινομήσεων και ανα-ταξινομήσεων, για να κάνω καλά την δουλειά μου ως γιατρός. Το πλάτος της κάθε ειδικότητας είναι τεράστιο αν θέλεις να πλησιάσεις το απόλυτο και αυτό με στρέσαρε ιδιαίτερα. Στις 25 Ιανουαρίου του 1987 μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με την έρευνα στα ερευνητικά εργαστήρια του πανεπιστημίου Κρήτης. Ξαφνικά είδα ανθρώπους με άλλη κουλτούρα να αγωνίζονται να δημιουργήσουν νέες πληροφορίες, ο καθένας στον τομέα του. Χρησιμοποιούσαν πολύ «περίεργες τεχνολογίες» που δεν τις ήξερα μέσα από τα νοσοκομεία που είχα εκπαιδευτεί. Μάλιστα, διάβαζαν πολλά περιοδικά με πολύ δύσκολα άρθρα για μένα. Μου χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες περισυλλογής για να καταλάβω καλά το πρώτο! Πολύ χρόνο μου πήρε επίσης για να φανταστώ την κλινική σημασία εκείνης της νέας μου γνώσης και εκεί αρχίζει η ικανοποίηση. Η νέα αυτή γνώση ήταν κουλτούρα! Έτσι, από «οπαδός» της έρευνας, εισχώρησα σε αυτήν πιο επαγγελματικά για μια 5ετία.

Ειλικρινά ανακάλυψα το πρώτο μισό που έλλειπε από την επιστήμη μου. Ήταν όμορφη η κοινωνία των ερευνητών στην Κρήτη, το Los Angeles και στο Παρίσι. Θα μπορούσα να παραμείνω και εγώ για πάντα στην έρευνα. Με απασχολούσε όμως ένα πολύ μεγάλο θέμα: Η κοινωνία των κλινικών και κλινικο-εργαστηριακών επιστημόνων και η κοινωνία των ερευνητών μιλούσαν τελείως άλλη γλώσσα. Δυστυχώς μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν γινόταν, παρά σε πολύ μικρό βαθμό, προσπάθεια σύγκλισης. Πολύ κλεισμένοι οι ερευνητές στα κέντρα τους, πολύ εμπειρικοί οι γιατροί από την άλλη. Ενώ οι πολίτες έχουν ανάγκη για πρόοδο.

Εγώ μετά πήρα την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομίας αφενός για να μάθω το in vivo μέσα από την παρατήρηση στο μικροσκόπιο και αφετέρου για να «προβλέπομαι» ύστερα από τόσες σπουδές, στην Ελληνική πραγματικότητα!! Γιατί ήθελα πολύ να δουλέψω στην Ελλάδα για την διάδοση της ερευνητικής σκέψης, αναμιγνύοντας γιατρούς και ερευνητές. Για αυτόν τον σκοπό ίδρυσα την εταιρία LOCUS-MEDICUS, με αντικείμενο διαγνωστικό και ερευνητικό. Σκέφτηκα ότι η διαγνωστική μονάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτεί την ερευνητική και αυτή θα έδινε στη διάγνωση νέες, καινοτόμες δυνατότητες. Είναι όμορφο που εργάζομαι σε μια εταιρία που -αυτοχρηματοδοτούμενη- παράγει κουλτούρα. Και κάτι ακόμα. Το LOCUS MEDICUS ανήκει στους εργαζόμενούς του. Η προοπτική του κάθε εργαζόμενου είναι η ενσωμάτωσή του στην εταιρία και η ανάπτυξή του μαζί της. Ιδεολογικά μου ταιριάζει. Οι ερευνητές μπορούν να έχουν ένα ιδιόκτητο κέντρο έρευνας! Εγώ συνεχίζω με κάποιους από αυτούς να δουλεύω σε ερευνητικά πρωτόκολλα της εταιρείας πάνω στον τομέα της υπογονιμότητας και των αποβολών.

Πατήστε εδώ για το βιογραφικό

Τσιλιβάκος Βασίλης MD, PhD

Ανοσολόγος και Παθολογοανατόμος

Eρευνητής Ανοσολογίας της Αναπαραγωγής

Πρωτοπορία

Οι επιτυχίες του τμήματος διερεύνησης της γυναικείας και της ανδρικής υπογονιμότητας καθιέρωσαν από νωρίς το συγκεκριμένο ιατρείο και στην συνέχεια το γυναικολογικό ιατρείο του κέντρου.

Επικοινωνία

Λεωφόρος Μεσογείων 246 Χολαργός (παράδρομος Μεσογείων, πάνω από τράπεζα Πειραιώς, δίπλα στο μετρό Χολαργού)

2106544444, 2106981350, 2106981370, 2106981332, 2106981335
(fax) 2106996870

Search