Νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 (Covid-19)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι κορονοϊοί είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των υλικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα» (λατινικά: corona). Οι κορωναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα.

Το COVID-19 είναι η λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τοn πρόσφατα ανακαλυφθέν SARS-CoV-2 (κοροναϊό).Αυτός ο νέος ιός ήταν άγνωστος πριν από την εμφάνιση της νόσου στο Γιουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του COVID-19 είναι πυρετός, ξηρός βήχας, κόπωση, παραγωγή πτυέλων, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης (ανοσμία) και αδυναμία γεύσης (αγευσία).   Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν μυαλγία, ρίγη, ναυτία, ρινική συμφόρηση και διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν σταδιακά και είναι ήπια στις περισσότερες περιπτώσεις. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ οι περισσότεροι (περίπου το 80%) αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς ειδική θεραπεία.

 Οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα, (Σακχαρώδης διαβήτης , Καρκινοπαθείς υπό θεραπεία , Χρόνια πνευμονοπάθεια, Χρόνια καρδιοπάθεια, ασθενείς που πάσχουν από ρευματολογικά νοσήματα) έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά. 

Ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού μέσω σταγονιδίων (βήχας, φτάρνισμα ή ομιλία) φορέων ή νοσούντων ατόμων. Η περίοδος επώασης του  COVID-19 εκτιμάται από 1 έως 14 ημέρες, κατά την oποία ο ιός μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να εμφανίζονται συμπτώματα στους ασθενείς (μέση περίοδος επώασης  5,1). Όμως, περίπου ένας στους χίλιους (0.1%) σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα.

Διαγνωστικό Τεστ Αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 (COVID-19)

Μετά τη μόλυνση και τον πολλαπλασιασμό του ιού, ο οργανισμός παράγει αντισώματα που σκοτώνουν τον ιό.

Το COVID 19 IgG/ IgM test αποτελεί μια ταχεία ανοσοχρωματογραφική μέθοδο για την ποιοτική ανίχνευση των IgG και IgM αντισωμάτων του COVID 19. Το test αποτελεί μια προκαταρκτική δοκιμή.Eπομένως ένα θετικό IgG/ IgM αποτέλεσμα πρέπει να επιβεβαιώνεται με  μεθόδους αναφοράς και να αξιολογείται με βάση το ιστορικό ή την κλινική εικόνα του ασθενή. Τα IgΜ ανιχνεύονται 5-7 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και τα  IgG αντισώματα ανιχνεύονται σε 1-3 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει την πιθανότητα έκθεσης ή μόλυνσης από τον ιό.Το αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει εάν ο αριθμός των αντισωμάτων είναι κάτω από τα όρια ανίχνευσης του τεστ ή αν δεν υπάρχουν ακόμη αντισώματα στο στάδιο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η λήψη.

 

Ο τίτλος IgG παραμένει θετικός, αλλά το επίπεδο των αντισωμάτων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου εστώ και αν δεν γνωρίζουμε για την ύπαρξη ή όχι μόνιμης ανοσίας Τα τεστ αντισωμάτων θα μπορούν επίσης να εντοπίσουν ποιοι άνθρωποι έχουν πλέον κάποια ανοσία, ώστε να μπορούν σχετικά άφοβα-να βγουν από το σπίτι τους και να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Μοριακό Τεστ Ανίχνευσης του Νέου Στελέχους του Κορωνοϊού SARS-nCoV-2

Στα εργαστήρια Locus Medicus υπάρχει πολυετής εμπειρία στην Μοριακή Διαγνωστική των λοιμώξεων με διαπιστεύσεις και εξειδίκευση στην ανίχνευση μολυσματικών παραγόντων (με 3 διεθνείς πατέντες και δημοσιεύσεις). Διενεργείται η μοριακή εξέταση ανίχνευσης του κορονοϊού SARS nCoV-2 μέσω λήψης ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος κατόπιν ραντεβού. Για αναλυτικές πληροφορίες, καθώς και για ραντεβού παρακαλώ καλέστε στα τηλέφωνα 210 6544444, 210 6981350, 210 6981370, 210 6981332 και 210 6981335

Η διαδικασία ανίχνευσης διενεργείται σε εγκαταστάσεις Βιοασφάλειας Επιπέδου ΙΙ, ακολουθώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα του WHO/CDC1,2.

Η ανίχνευση του RNA του νέου στελέχους του κορονοϊού, με αντίστροφη  μεταγραφή και πραγματικού χρόνου αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (RT Real-Time PCR), έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οδηγίες WHO/CDC (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6988269), οι οποίες ανιχνεύουν ειδικά δύο περιοχές του γονιδίου του ιού καθώς και το γονίδιο RNAse P για να επιβεβαιωθεί η σωστή διενέργεια της εξέτασης επί αρνητικού αποτελέσματος.

Επικαιροποιημένες οδηγίες ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/
1 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/lab-biosafety-guidelines.html
2 https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance,
3 https://www.fda.gov/media/134922/download

Πρωτοπορία

Οι επιτυχίες του τμήματος διερεύνησης της γυναικείας και της ανδρικής υπογονιμότητας καθιέρωσαν από νωρίς το συγκεκριμένο ιατρείο και στην συνέχεια το γυναικολογικό ιατρείο του κέντρου.

Επικοινωνία

Λεωφόρος Μεσογείων 246 Χολαργός (παράδρομος Μεσογείων, πάνω από τράπεζα Πειραιώς, δίπλα στο μετρό Χολαργού)

2106544444, 2106981350, 2106981370, 2106981332, 2106981335
(fax) 2106996870

Search